Онлайн проверка на задълженията към КАТ

Задълженията към КАТ – вече могат да се проверяват онлайн

Дестинацията КАТ – всеки шофьор е минавал от там. Дали за да си вземе заветната книжка, да регистрира новия си автомобил, или неприятната, но неотложна процедура по проверка и заплащане на задължения по СУМПС ( шофьорска книжка). Защо е неприятно ли? Да започнем с километражните опашки, които ни гарантират часове наред чакане и сблъскването с изнервените служители на КАТ. Край на това!

През август 2017г. МВР разработи най- после електронна услуга за проверка на задължения към КАТ. И въпреки, че отначало системата им работеше малко куцо и даваше грешки, днес спокойно можем да заявим, че услугата вече е достъпна наистина и върши работа. Това потвърждават от Съюза на българските автомобилисти.

Електронната услуга е достъпна на страницата на МВР. С нейна помощ водачите на МПС могат дистанционно да направят проверка дали имат неплатени глоби по фишове, актове за установяване на административно нарушение (АУАН) или наказателно постановление (НП). За да направите проверката е нужно само да въведете валиден номер от свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН.

Освен проверката, водачите могат и да заплатят задълженията си онлайн. Веднага щом направите проверката можете да натиснете бутона „Плати“, като има няколко особености при попълването на данните.

Как се плаща наказателното постановление:

  1. Попълва се номер на НП и дата, на която е съставено;
  2. Точен размер на глобата;
  3. Име, презиме, фамилия и ЕГН на задълженото лице;
  4. Посочената в НП банкова сметка, по която да постъпят средствата;

Данни необходими за плащане на задължение по фиш:

  1. Серия, номер и дата на издаване на фиша;
  2. Размер на глобата;
  3. Име, презиме, фамилия и ЕГН на задълженото лице;
  4. Посочената във фиша банкова сметка, по която постъпват средствата;

Електронната услуга за проверка на задължения към КАТ е един доста добър напредък. Спестява на водачите доста нерви и време. Достъпна е на адрес: https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index